Покрокова інструкція з будівництва даху

— Покрівля — одна з найвідповідальніших конструкцій будь-якої споруди і тим більше будинку. Для приватного будинку найчастіше вибирають скатні дахи. І вже на стадії ескізного проекту розуміють, чи це буде утеплений дах з мансардним поверхом, чи класичний з холодним горищем, — розповідає фахівець служби технічної підтримки торгової мережі «Техноніколь» Станіслав Гапєєв.

За формою скатні дахи бувають односхилі, двосхилі, вальмові, напіввальмові, шатрові. Форма даху залежить не тільки від бажань майбутнього домовласника чи архітектора, а й часто обумовлені технічними можливостями: відстань між несучими стінами, висота споруди, загальний архітектурний ансамбль. Часи хаотичної забудови потихеньку йдуть і сучасні селища вже забудовуються з урахуванням загальної архітектурної концепції.

Про які компанії з будівництва котеджів ви чули?

Найбільш простими у виробництві робіт можна назвати односхилий та двосхилий покрівлі. Нижче публікуємо покрокову інструкцію з будівництва даху.

Як побудувати односхилий дах
Підготовчий етап
Для початку потрібно визначитися з проектом конструкції стосовно свого будинку. Припустимо, ви вирішили, що зводитимете односхилий дах. Проект залежатиме, виходячи з площі будівлі під нею.

Так для невеликих будівель до 6 метрів у довжину достатньо буде підперти покрівлю кроквами та мауерлатом.
Якщо перекриття сягає 12 метрів, тоді додатково монтуються проміжні несучі стійки та опори.
Для великих будинків 16-18 метрів прогони обов’язково скріплюються додатковою сутичкою.
Якщо ви не знаєте, що означають ці будівельні терміни, не лякайтеся. По ходу матеріалу ми пояснюватимемо кожне незнайоме слово.

Замовлення пиломатеріалів
Він робиться на основі ваших розрахунків. Калькулятори розрахунку односхилого даху можна знайти в інтернеті. Це трудомісткий процес, який вимагає від людини базового розуміння креслень та ескізів. З цим можуть допомогти у деяких будівельних магазинах. Важливо враховувати навантаження на крокви і тому визначатися з кроком укладання, перетином і довжиною.

— Кроквяна система — це каркас, що несе, основа будь-якої скатної покрівлі. Як правило, збирається з дерева, як кроквяних ніг вибирають дошку 100х50 мм, крок крокв зазвичай 600 мм. Але оскільки кроквяна система — це несучі конструкції, то переріз крокв, крок мають визначатися проектним розрахунком із прив’язкою до регіону. Так, наприклад, розрахункове снігове навантаження в Єкатеринбурзі – 210 кг/м2, а у Ростові-на-Дону – 140 кг/м2, – каже Станіслав Гапєєв.

You may also like...